Det er der ikke et enkelt klart svar på. Men INGEN pille eller kosttilskud kan erstatte en sund og nærende mad. Derfor står der også ”bør ikke erstatte varieret kost” på dit kosttilskud. Mad er en essentiel energikilde, hvor de primære kilder til kosten er planter og dyr. Planter er nu ved at blive den største kilde til mad, og det er især de yngre under 35 år, som vælger kødet fra enten helt eller et par gange om ugen.
Vi spiser aftensmad sammen
På trods af en travl hverdag med børn, arbejde og fritidsaktiviteter spiser 70% af alle danskere, der bor under samme tag sammen mindst 5 gange om ugen. I weekenden er det endnu mere udbredt at spise aftensmad sammen i familien – her er det hele 79%*. Et måltid er et udtryk for fællesskab, og det ikke kun det ernæringsmæssige aspekt, man skal tænke over. Et måltid er både en social og en kulturel ramme, om det vi spiser, og rammerne kan være lige så vigtige for det gode måltid, som maden er.
Tænk bare over alle de følelser der kommer i spil, når du skal en tur på restaurant! Det er ikke blot maden på tallerkenen. Det er også stemningen på restauranten, det selskab du er i, det faktum, at en anden tager opvasken. Og nåh ja – så er det lige det med regningen til sidst – det er jo ikke gratis med al den hygge!:-)
Fokus på enkeltdele og ikke samspillet
Generelt kan der opfordres til at spise masser af frugt og grønt samt fuldkorn, kerner, nødder, mandler, fisk og fjerkræ. Ofte har vi fokus på enkelte vitaminer og mineraler, og glemmer at de understøtter hinanden og spiller sammen. Når vi ex. spiser grøntsager og frugter, får vi jo ikke kun de enkelte vitaminer og mineraler, men en hel palette af ex. antioxidanter, der støtter og hjælper hinanden til at virke optimalt i organismen.
Forskellige slags grøntsager i forskellige farver
Når det så er sagt, så kan det være vanskeligt at spise sig til de nødvendige næringsstoffer i dag. Der bliver sagt og skrevet meget omkring dette, men fakta er det dog, at vore afgrøder indeholder færre næringsstoffer end for 50 år siden bl.a. pga. den intensive dyrkning af jorden. Vores landbrugsjord drænes for næringsstoffer, og mange konventionelle grønsager dyrkes i rockwool eller kunstig jord, der ikke indeholder skyggen af mikronæringsstoffer. Frugt plukkes før den er moden, og modnes kunstigt. Disse faktorer bevirker, at konventionelle afgrøder i dag ikke indeholder vitaminer og mineraler i nævneværdig grad. Spiser du økologiske grønsager og frugter, så får du flere vitaminer og mineraler indenbords, men der skal mange forskellige slags grøntsager til, i mange forskellige farver, førend dagsbehovet er dækket. Mange danskere får ikke nok grøntsager hver dag.
Brug din sunde fornuft
Så selvom du spiser sundt og varieret i henhold til anbefalinger fra myndigheder, så kan det alligevel være svært at blive dækket ind af de nødvendige vitaminer og mineraler og i tilstrækkelige mængder. Derfor kan det være en god idé at supplere kosten med et vitamin/mineral tilskud. Så tænk over dine madvaner, og brug din sunde fornuft til at vurdere, om du kan have glæde af at supplere med et tilskud.
*) Kilde: Landbrug & Fødevarer; Børnefamilier: Svært at leve sundt i en travl hverdag