Cykler du på arbejde i alt slags vejr for at reducere dit klima-aftryk og pga. den gode motion? Og har du styr på, hvilke aftryk de forskellige dyr sætter på klimaet? Er de økologiske æg også klima-venlige? Og hvor stort et aftryk sætter du, når du flyver med familien til Mallorca?
Der går sjældent en dag, hvor du ikke på en eller anden måde hører om vores klima-aftryk. Hvad enten det er billeder er plastik-supperne i verdenshavene eller en hed debat om, at vi bør spiser flere proteiner i form af insekter i stedet for den gode dejlige grillede entrecote.
FN’s 17 verdensmål
FN har opsat 17 verdensmål til hvorledes vi fra 2016 og frem mod 2030 skal sætte en kurs mod en mere bæredygtig fremtid – for os mennesker og planeten, vi bor på. Disse nye verdensmål gælder for alle landene. Men alt efter hvor i verden, du befinder dig, vil der være forskel på, hvilke af målene, der vil optage dig mest. Skeptikere vil sige, at det er ret så ambitiøse og på nogle områder urealistiske mål. Andre påpeger, at det netop er en alarmklokke til, at vi som samfund længe burde have taget problemstillingerne alvorligt.
Gør mit klima-aftryk en forskel?
Men lige netop det her med at ”gøre noget”, er blevet mere aktuelt i debatten. For hvor meget batter mit klima-aftryk egentlig lige i det samlede regnestykke? Og gør det en forskel? En del forskere og organisationer tegner et alvorligt billedet af vores fælles fremtid, hvis ikke vi skrider til handling nu. Enkeltindivider tager nu i højere grad sagen i egen hånd, og flere og flere virksomheder introducerer nu også flere tiltag i en mere bæredygtig retning.
Alle kan gøre noget, men ingen kan gøre alt
Men det er på alle måde et komplekst regnestykke, og utrolig ugennemsigtig, hvilket klima-aftryk vi i virkeligheden sætter via vores adfærd. Og de fleste af os, kan ikke undgå at være ”klima-syndere” i nogle henseender – simpelt hen fordi, vi ikke har alternativer.
Men den nuværende regering har besluttet, at Danmark skal være et grønt foregangsland. Derfor vil de påbegynde nogle initiativer, der skal igangsætte den grønne omstilling i industrien og internationalt.
Som alt andet, kan det starte med, at man tager stilling og tager nogle bevidst valg, og hvordan man vil agere. Vi kan som enkeltindivider jo ikke alene redde verden. Men sammen kan vi måske gøre en forskel? Det er en utrolig dejlig og besnærende tanke, at vi ved egen kraft og handling kan medvirke til, at vi efterlader jorden i ”god stand” og ikke kun ”god, men brugt” til de næste mange generationer!
Hvilket klima-aftryk er du mest optaget af selv at kunne gøre mindre?