D-vitamin findes i fem former – D1, D2, D3, D4 og D5 – hvoraf vitamin D2 og vitamin D3 er de mest relevante for vores helbred. Vitamin D er et fedtopløseligt vitamin og de to hovedformer er vitamin D2 (ergocalciferol) og vitamin D3 (cholecalciferol). Men hvad er egentlig forskellen på D2 og D3 vitaminer? Læs med videre.
D3-vitamin er den naturlig form for D-vitamin, som kroppen selv producerer, og derfor den mest optimale form.
Typisk findes Vitamin D3 kun i animalske fødevarer, mens vitamin D2 hovedsagelig kommer fra plantekilder og berigede fødevarer.
Kilder til vitamin D3
- Fed fisk som sardiner, laks, makrel og tun
- Lever
- Æggeblomme
- Kosttilskud
Kilder til vitamin D2
- Svampe (dyrket i UV-lys)
- Berigede fødevarer
- Kosttilskud
Den animalsk fremstillede D3-vitamin udvindes af lanolin fra fåreuld. Lanolin er et mættet fedtstof. Pga. fårets tykke pels, kan fåret ikke fremstille D-vitamin i huden. Derfor udskiller fårene lanolin fra huden. Når denne lanolin kommer ud i ulden og udsættes for sollys, dannes D3-vitaminet.
D2-vitamin, derimod, var oprindeligt den eneste ikke-animalske kilde til D-vitamin. Traditionelt har det derfor også været et alternativ til D3-vitamin for personer med vegansk eller vegetarisk levevis.
Svært at få nok D-vitamin igennem kosten
Din hud producerer D-vitamin, når den udsættes for sollys. Men hvis du bruger det meste af din tid indendørs eller lever i de nordlige breddegrader, skal du få dette vitamin fra din kost. Gode kilder i kosten omfatter fed fisk, æggeblomme, smør og lever. Det kan dog være svært at få tilstrækkelige mængder af dette vitamin fra din kost alene, da rige naturlige kilder er sjældne. Faktisk får vi i Danmark kun mellem 2-4 mikrogram gennem kosten. Vi bør min. have det dobbelte, så derfor er rigtige mange danskere i underskud af D-vitaminet.
80% af D-vitaminet får vi fra solen
Solen er den vigtigste kilde til D-vitamin ca. 80% herfra, da dannelsen sker naturligt i kroppen. 15-20 min. i sollys om dagen er tilstrækkeligt i sommerhalvåret. Husk her på solrådene, så behøver ikke at være, når solen står højest på himlen, tværtimod!
Hvordan dannes D3-vitamin naturligt?
Den tekniske forklaring på, hvordan vi danner naturligt D-vitamin kommer her: Vitamin D dannes i huden, hvor solens UVB stråler medfører dannelse af det biologiske ikke-aktive vitamin D. Herefter omdannes dette D-vitamin i leveren til 25-hydroxyvitamin-D, der er kroppens depot vitamin. Når kroppen så har brug for det biologisk aktive vitamin, sker der en omdannelse af depotvitaminet i nyrerne til 1,25-dihydroxyvitamin D = D3, som er det aktive D-vitamin.
9 ud af 10 har for lavt D-vitamin niveau i vinterhalvåret
Særligt i vinterhalvåret er det en reel udfordring, at opretholde et fornuftigt D-vitamin niveau, netop fordi solen den tid på året ikke står højt nok på himlen og vi derfor ikke kan blive eksponeret for de vigtige UVB stråler. Af denne årsag har 9 ud af 10* i befolkningen har et for lavt D-vitamin niveau i den periode på året. Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor, at alle voksne og børn fra 4 år tager et tilskud i perioden oktober til april. Desuden anbefaler Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen, at forældre giver D-vitamin til deres små børn hele året, indtil barnet fylder 4 år, og ikke kun til 2 år som hidtil.
D3 er ca. 87% mere potent end D2-vitamin
En undersøgelse* fra 2011 konkluderede, at “D3 er op til 87% mere potent end D2-vitamin.” Vitamin D2 og D3 er altså lige effektive til at øge din D-vitaminstatus. Begge absorberes effektivt i blodbanen, men din lever metaboliserer dem imidlertid forskelligt. Resultaterne fra undersøgelsen viste, at kropsindholdet af D-vitamin faldt i gruppen, der fik D2-tilskud, men den blev opretholdt i gruppen, som fik D3. Derudover er der studier, der viser at vitamin D2 er mere følsom over for fugtighed og temperaturudsving. Af denne grund kan vitamin D2-tilskud være mere tilbøjelige til at nedbrydes over tid.
D3-vitamin findes nu som 100% plantebaseret
Der forskes intenst i disse år for at finde og udvinde plantebaserede løsninger som alternativer til de animalske kilder. Kravet er, at de mindst skal kunne leve op til de tidligere animalske profiler og være mindst lige så potente. Det er nu muligt, at få en 100% vegetabilsk oprindelse af D3-vitamin (cholecalciferol). Det betyder, at du som veganer eller vegetar nu også kan få den mest potente og naturlige D3-vitamin og ikke behøver at gå på kompromis.
Lav – et plantebaseret vitamin D3
Lav eller også kaldet Lichen er et plantebaseret kilde til D3 vitamin, som består af en svampedel og en algedel. Algedelen står for at danne sukkerstoffer ved hjælp af CO2 og vand samt solens energi. Svampedelen får næring fra algen, som den også er med til at beskytte. De to organismer lever sammen i en form for symbiose, og danner nyttige næringsstoffer, såsom vitamin D3.
Plantebaseret D3-vitamin er mere bæredygtigt
Ydermere garanterer nogle af producenterne af de plantebaserede D3-vitamin at produktionen er 100% bæredygtig, og at der er sporbarhed og fuld kontrol over kvalitet i hele forsyningskæde. I modsætning til processen, hvor D-vitaminet udvindes af fårets uld, bruges der her ikke nogen pesticider i processen, og derfor er chancen for resterende pesticider lig nul.
*) Kilde: Britisk Journal of Nutrition: http://dx.doi.org/10.1017/S0007114512002851